DIY's

Leuke DIY: een wandposter maken van losse foto’s

Laatst zag ik dit super leuke idee op Pinterest voorbij komen. Helaas kon ik nergens vinden hoe dit precies in elkaar zat, dus daarom heb ik zelf bedacht hoe ik dit het makkelijkst kon doen. Ik had nog ontzettend veel leuke foto’s van vroeger en nu waar ik nooit iets mee deed. Ze stonden maar op mijn computer of ik zag ze eens per jaar in de fotoboeken bij m’n ouders. Omdat ik erg veel van persoonlijke dingetjes houd in mijn interieur, wilde ik hier graag wat mee doen. Wil je weten hoe je dit zelf ook heel makkelijk kunt maken? Lees dan snel verder!

Foto’s selecteren en bewerken

Ten eerste heb ik natuurlijk een selectie gemaakt van welke foto’s ik wilde gebruiken. Ik heb zelf eerst heel veel foto’s gemaakt met mijn fotocamera vanuit mijn kinder-fotoboeken. Deze heb ik vervolgens allemaal omgezet in zwart-wit in Photoshop. Heb je nou geen ervaring met fotobewerking of Photoshop? Dan kan dit natuurlijk ook op je telefoon. Vervolgens heb ik uitgezocht waar ik deze een beetje voordelig (maar uiteraard wel in goede kwaliteit) kon afdrukken. Aangezien ik zelf goede ervaringen heb met de fotoafdrukken van Hema, heb ik dit hier gedaan. Je kunt hier heel gemakkelijk je foto’s uploaden en na ongeveer 3 werkdagen liggen ze voor je klaar in de winkel. Je kunt ze uiteraard ook laten verzenden tegen een meerprijs als je geen Hema in de buurt hebt. Ik koos voor de optie “square” in het formaat 10.2 x 10.2 cm. Ze hebben overigens ook “echte” polaroidformaten als je dat leuker vindt. Momenteel loopt er nu bij Hema een leuke actie van 20% korting op fotoafdrukken. Gebruik hiervoor de code SNAPSHOT20 bij het afrekenen.

Wat je verder nog moet aanschaffen

Ik koos voor zwart jute touw, deze kocht ik bij SØSTRENE GRENE in Zwolle. Je kunt hiervoor natuurlijk elke kleur en soort kiezen die je wilt. Aan dit touw ga je namelijk de foto’s bevestigen. Zorg er in ieder geval voor dat het touw niet te dik en te zwaar is. Verder heb je nog een latje nodig waaraan je uiteindelijk het touw kunt vastknopen. Dit ronde latje heb ik op maat laten zagen bij de Gamma. Hoe lang deze moet zijn is een beetje afhankelijk van hoeveel foto’s je wilt gebruiken. Dit kun je zelf een beetje uitmeten. De dikte of vorm van het latje maakt niet heel veel uit, zolang hij maar niet te zwaar is. Ik heb voor een vrij dunne variant gekozen. Uiteraard kun je deze ook schilderen in een gewenste kleur, maar ik heb er niks aan gedaan. Mijzelf kennende zou daar nog wel eens verandering in kunnen komen.

Hoe ga je te werk?

Ik heb 60 foto’s laten afdrukken, want ze gaan per 30. Daaruit heb ik weer een selectie gemaakt van 6 x 7 foto’s. In totaal heb ik dus 42 foto’s gebruikt. Daardoor krijg je een rechthoekig effect in plaats van vierkant, wat ik zelf leuker vind. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Vervolgens heb ik 6 touwtjes uitgemeten en op dezelfde lengte geknipt. Ik wilde een klein beetje touw tussen de foto’s door zien, omdat dat een leuk speels effect geeft. Vervolgens heb ik de touwtjes op tafel gelegd en daaronder steeds een foto geschoven. De afstand heb ik een beetje op gevoel bepaald. Zoals je kunt zien op de foto heb ik de foto’s vastgeplakt met plakband aan het touw. Één langer plakbandje verticaal en 1 kortere horizontaal. Zorg er wel voor dat het touwtje helemaal voorzien is van plakband en druk deze daarna goed aan. Ook moet je ervoor zorgen dat je aan de bovenkant wat extra ruimte overhoudt zodat je de fotoslinger nog eenvoudig kunt vastknopen aan het latje. Door voor bevestiging met plakband te kiezen beschadig je de foto’s niet tot minimaal. Als ik gaatjes in de foto’s had moeten maken om ze aan het touw te rijgen waren de foto’s natuurlijk deels beschadigd en dat is zonde wanneer je ze nog eens voor iets anders wilt gebruiken.

Bijna klaar, hang on!

Heb je alle foto’s vastgeplakt en dus 6 fotoslingers? Dan is het tijd om deze aan het latje vast te knopen. Knoop ze stevig vast zodat ze zo min mogelijk kunnen verschuiven. Hier heb je wellicht even hulp bij nodig, want in je eentje heb je hier veel geduld voor nodig. Vervolgens kun je de slingers nog een beetje verschuiven zodat ze allemaal een beetje dezelfde afstand hebben. Om de wandposter van polaroids op te hangen heb je natuurlijk vele mogelijkheden. Omdat ik een klein beetje allergisch ben voor gaten in de muur (en de nieuwe mogelijkheden) heb ik gekozen voor een doorzichtig wandhaakje van Tesa. Deze kun je (mits geschikt) gewoon op je muur plakken. Ik heb dus nog een extra touwtje bevestigd aan de uiteinden van de latjes, zodat het gemakkelijk opgehangen kan worden. Ook dit heb ik op gevoel gedaan, maar je kunt hem uiteraard zo hoog of laag hangen als je zelf wilt. Na het ophangen moet je wellicht nog een paar foto’s een beetje bijdraaien of omdraaien en klaar is kees!

Heb jij deze DIY gedaan of heb je vragen? Laat dan even een reactie achter of stuur me een berichtje/foto op Instagram. Vind ik leuk!

*Dit bericht is niet gesponsord

6 thoughts on “Leuke DIY: een wandposter maken van losse foto’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.