Hotspots

Oud pakhuis omgetoverd tot trendy restaurant

18 november 2016 opende dit prachtige restaurant, genaamd Sukade, haar deuren. Iets wat mij direct opviel, is hun gevoel voor stijl. Alles is tot in de puntjes verzorgd, waaronder natuurlijk het interieur. Het heeft een chique maar ook trendy uitstraling. Thomas van Mechelen, Joleen van Mechelen en Bianca Henken-Meppelink hebben Sukade gezamenlijk opgericht. Jan Hogenkamp is eigenaar van het prachtige karakteristieke pand aan het water en heeft hen de mogelijkheid gegeven om hier met zijn drieën te ondernemen. Dit oude pakhuis stamt uit 1860 en was van oudsher een opslag voor specerijen en zuidvruchten (zoals Sukade). Deze werden vanuit koloniën per boot vanuit Amsterdam naar Meppel gebracht en bakkers uit de wijde omgeving kwamen in Meppel hun spullen halen; vandaar de ondertitel Smaeckpakhuys. Het werd ook wel het Sukade pakhuis genoemd omdat men in de slechtere tijden van de economie ook wel zelf Sukade maakte in het pakhuis. Dit werd dan niet gemaakt van de citrusvrucht Credrata maar van bijvoorbeeld knolselderij. Heerlijk toch, de geschiedenis van zo’n prachtig pand?!

bar

tafels

sfeerfoto

Bib Gourmand

Uiteraard is de Sukade een specialiteit, welke dus ook altijd op de kaart te vinden is. Om de twee weken introduceren ze een compleet nieuw menu met daarop 4 gerechten met vis en/of vlees, 4 vegetarische gerechten en 2 desserts. Je kunt dus zeker wel spreken van diversiteit. Leuk voor als je iedere keer wat nieuws wilt proeven! De doelgroep is dan ook heel divers. Lekker eten in een ongedwongen setting is het uitgangspunt van Sukade. Ze bieden dan ook van alles wat; van koffie en taart tot lunch en diner. Afgelopen november hebben ze dan ook de Bib Gourmand toebedeeld gekregen van de organisatie Michelin. Dit houdt in dat zij vinden dat Sukade een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft. Je maakt als restaurant alleen kans op dit kenmerk wanneer je een drie-gangen diner voor minder dan €37,- aanbiedt. Toch wel een hele prestatie!

industrieelbar

baraanzicht

eetbank

Details met een verhaal

Wat betreft het interieur hebben ze zoveel mogelijk de elementen van het oude pakhuis in tact proberen te houden en te laten zien. Daarbij zijn er voor kleuren en materialen gekozen om mensen te verassen en zich thuis te laten voelen. En dat is naar mijn mening meer dan gelukt; het restaurant heeft een bepaalde warmte en knusheid. Bianca heeft de inrichting grotendeels bedacht samen met interieurarchitect Ingrid Bekx. De grote wand met “oerwoud” is een verwijzing naar de verre oorden waar vroeger de specerijen vandaan kwamen. Je ziet zelfs als je goed kijkt ook een aantal Sukade vruchten hangen. Ik hou d’r zo van, als er een verhaal achter zit!

detailsbank

keuken

behangsukade

Binnenkort nieuwe vestiging in Dalfsen

Op dit moment is Sukade bezig met een nieuw restaurant in Dalfsen genaamd Sukerieje. Het restaurant heeft hetzelfde DNA als Sukade maar met een ander interieur, team en andere keuken. Dus, woon je in Dalfsen of omgeving? Hoera voor jou, want je bent straks een heel trendy restaurant rijker. Wat ik zelf ook wel grappig vind, is dat je hier betaald per bitterbal. Je kunt zelf je aantal kiezen en wat zijn ze heerlijk! Hier is trouwens ook een vegetarische variant van met bieten, genaamd de “bieterbal”. Het klopt gewoon. Het concept, het interieur, het eten… ik ben verkocht.

detailfoto

lampenoverzicht

lampenbar

Sfeervol genieten

Sukade is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Of je nou woonachtig bent in of om Meppel, Dalfsen of juist helemaal niet: deze heerlijke gerechten en de lekkerste koffie van Frans de Grebber nuttigen in deze industriële, romantische en luxe omgeving is zeker een aanrader. Én als het mooi weer is kun je heerlijk genieten aan het water op het sfeervolle terras. Krijg jij nu ook spontaan trek?

terras

sfeerfototerras

2 thoughts on “Oud pakhuis omgetoverd tot trendy restaurant”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.