sierlijsten met wanddoek
DIY's

DIY: Zelf sierlijsten en een wanddoek maken

Een paar weken geleden deelde o.a. in mijn vorige blog over onze nieuwe bankhoes onze nieuwe wandbekleding: sierlijsten. Niet veel later kwam ik op het idee om iets in een sierlijst te hangen. Waar normaal gesproken vaak gekozen wordt om deze leeg te laten of bijvoorbeeld te behangen, koos ik iets waarmee ik makkelijk kon afwisselen. Aangezien ik enorm veel vragen kreeg via Instagram over de sierlijsten en het wanddoek, maak ik voor jullie hieronder een stappenplan met de benodigdheden. Ik heb dus helaas nu geen ondersteunde foto’s van het proces, maar uiteraard wel van het eindresultaat.

Karakteristiek en chique

Allereerst zal ik vertellen hoe ik op sierlijsten ben gekomen. Sierlijsten bestaan natuurlijk al ontzettend lang. Je ziet deze vooral in oude, karakteristieke panden. Zowel als versiering op de muur als op het plafond. Ons huis heeft eigenlijk helemaal geen karakteristieke details. Zoals jullie misschien weten wonen wij in een appartement met een totale oppervlakte van slechts 35m². De muren en het plafond zijn behoorlijk rechttoe rechtaan. Karakter moesten wij dus echt zelf toevoegen d.m.v. het interieur. Vorige lente zag ik wat video’s op YouTube over sierlijsten. Echter gebruikte deze vlogger vrij dure materialen en leek het allemaal niet zo aantrekkelijk. Ondanks dat ik het geweldig vond, liet ik het idee maar varen. Ik heb mij er toen niet verder in verdiept. Tot ik afgelopen december d.m.v. een hashtag een prachtige foto voorbij zag komen met sierlijsten. Het was een plaatje die ik meteen had opgeslagen en waar ik verliefd op werd. Toch liet ik het weer varen: dat huis had veel meer karakteristieke elementen en hogere plafonds. En wij wonen (nog) niet in ons droomhuis.

Budgetproof en makkelijk

Het plaatje bleef in mijn hoofd zitten, maar ik was nog niet overtuigd. Door de video’s die ik daarvoor had gezien, kreeg ik niet veel vertrouwen in deze DIY. En aangezien wij (zeker nu we moeten thuiswerken) graag groter willen wonen, leek het mij erg zonde om voor honderden euro’s op de muur te plakken en er zoveel energie in te steken. Dit veranderde toen ik een andere Instagrammer over sierlijsten sprak. Zij gaf aan dat het niet duur en vrij makkelijk bleek te zijn. Er zijn namelijk decorlijsten van MDF met een zelfklevende plakstrip te koop. Deze waren rond de €6,- per stuk. Met mijn afmetingen, waar ik straks verder op in ga, had ik 6 decorlijsten nodig. Er was ook nog eens korting, dus voor alleen de decorlijsten was ik €31,- kwijt. De rest van de benodigdheden had ik al in huis of kon ik lenen. Dat viel mij dus reuze mee, zeker omdat je woning hier een enorm chique uitstraling van krijgt. En aangezien deze decorlijsten met een plakstrip zijn, is er geen gedoe met kit. Dit is ook nog eens een stukje vriendelijker voor je muur, mocht je het weer willen verwijderen. Afijn, ik zal nu vertellen wat ik heb gebruikt en hoe ik het heb aangepakt.

Wat heb je nodig voor de sierlijsten:

 • Decorlijst MDF wit zelfklevend 9x22mm 260cm (bij verschillende bouwmarkten te koop)
 • Verstekbak + verstekzaag
 • Potlood
 • Rolmaat
 • Fijn schuurpapier
 • Waterpas
 • Muurverf + kwast

Stappenplan:

 1. Meet je muur en bepaal de afmetingen van de sierlijsten. Je kunt natuurlijk op veel verschillende manieren sierlijsten toepassen. Wij hebben alleen ‘bovenste’ sierlijsten gedaan, maar vaak zie je daaronder ook nog een lambrisering en daaronder weer kleinere lijsten. Aangezien dat laatste bij ons achter de bank zou verdwijnen, vonden we dit een beetje zonde. Daarnaast wilde ik het graag rustig en budgetproof houden. Ik heb daarom gekozen voor hoge, smalle lijsten. Hierdoor lijkt de muur optisch hoger en creëer je een chique en karakteristiek effect. Onze sierlijsten zijn 150cm hoog en 70cm breed.
 2. Vervolgens bepaal je de afstand vanaf het plafond, het object onder je lijsten en de afstand tussen de lijsten. Wij hebben overal 20cm afstand gehanteerd. Aangezien ik ze precies recht boven de (rugkussens van de) bank wilde, heb ik alleen de afstand vanaf het plafond, de bank en tussen de lijsten gehanteerd. De zijkant speelde bij mij dus niet echt een rol, maar mocht je dit in het midden van je muur willen, dan natuurlijk wel. 
 3. Vervolgens bereken je aan de hand van je gekozen afmetingen, hoeveel decorlijsten je nodig hebt. Wij hadden in totaal 1320cm aan lijsten nodig voor 3 sierlijsten van 150 bij 70cm. De lijsten die wij gebruikten waren 260cm lang. Dus 1320cm : 260cm = 5,08 decorlijsten (= latten). Helaas hadden we dus aan 5 net niet voldoende. Ik adviseer sowieso om iets extra’s te rekenen, mocht je een keer verkeerd zagen.
 4. Uit 1 decorlijst van 260cm konden we 1 verticale en 1 horizontale lat zagen. Dus 150cm + 70cm = totaal 220cm. Je zou dan ongeveer 40cm ‘overhouden’ van de lat. Echter moet je de lijsten natuurlijk verstek zagen, dus er gaat bij elke nieuwe lat eerst een paar cm verloren. Houd dus altijd voldoende marge. Dit omdat je dus de latten aan beide kanten schuin (verstek) afzaagt, anders sluiten ze uiteindelijk natuurlijk niet mooi tegen elkaar aan op de hoeken. Per lat 3 keer zagen is dus het makkelijkst, in het geval van onze afmetingen.
 5. Zaag eerst een klein stukje van de lat schuin af met behulp van de verstekbak. Meet vervolgens vanaf het langste punt de lengte die je wilt hanteren (bijvoorbeeld 150cm voor verticaal) en teken af. Vervolgens zaag je precies op het streepje af, zodat de buitenste punten overeen komen met je gewenste lengte. *Tip: zet je zaag zoveel mogelijk tegen dezelfde kant aan (dus links of rechts tijdens het zagen in de gleuf), zodat het qua mm zoveel mogelijk overeen komt. Na het zagen van het eerste gedeelte, kun je het uiteinde wat je van je eerste lat ‘over’ hebt gebruiken voor het korte (horizontale) latje. Teken weer af vanaf het langste punt (bijvoorbeeld 70cm) zaag af. Let elke keer heel goed op welke kant/hoek je op zaagt, zodat de latten bij het vastplakken goed op elkaar aansluiten.
 6. Teken de afstanden af op de muur en plak de lat eerst lichtjes vast aan 1 zijde op de muur. Je kunt nu nog een beetje schuiven, doordat niet de hele lat vast zit. Pak vervolgens de waterpas en plak de lijst waterpas op de muur. Zo doe je dit vervolgens met alle lijsten (horizontaal en verticaal). Wij begonnen onderaan, dan links, dan boven en tot slot rechts.
 7. Vervolgens kun je ervoor kiezen de lijsten eventueel lichtjes op te schuren en in de gewenste kleur te schilderen. Ik heb ze in dezelfde kleur als de muur geschilderd met de muurverf die ik nog over had.

Bovenstaande klinkt misschien enorm ingewikkeld, maar vooral het duidelijk verwoorden is een beetje ingewikkeld. Snap je?

Wanddoek met textielverf

Het leek mij leuk om één lijst ook echt te gebruiken als lijst om iets uit te lichten voor aan de muur. Hierdoor krijg je een soort dromerig gallery effect. Aangezien mijn stijl rustig en minimalistisch is, wilde ik iets wat niet te druk is. En aangezien ik van afwisseling houd, wilde ik ook iets wat makkelijk te verwisselen is – en natuurlijk niet al te duur. Omdat ik niet iets kon vinden in mijn gewenste afmetingen, smaak en budget, heb ik zelf een wanddoek gemaakt. Hiervoor was ik in aanschafkosten ongeveer €20,- kwijt. Maar hier kun je, afhankelijk van je gekozen afmetingen, meerdere doeken mee maken.

Benodigdheden:

 • Een stuk katoen (ik kocht een wit katoenen tafelkleed bij H&M Home voor €9,99)
 • Textielschaar (te koop bij de Action)
 • Rolmaat en potlood
 • Textielverf (te koop bij o.a. Bol.com)
 • Penseel
 • Strijkijzer
 • ‘Wondertape’ van AliExpress

Stappenplan:

 1. Meet ten eerste hoe groot je het doek wilt hebben en teken dit af. 
 2. Knip het stuk katoen met de textielschaar op maat. Ik vind het persoonlijk niet zo erg dat hij niet helemaal kaarsrecht is, maar je kunt hem altijd achteraf met de naaimachine corrigeren.
 3. Bedenk je ontwerp. Ik koos voor een minimalistisch ontwerp met zwarte textielverf, aangezien dit het meest rustig is en het beste contrasteert. Ik heb hiervoor inspiratie opgedaan via Pinterest.
 4. Laat de verf goed drogen volgens de gebruiksaanwijzing.
 5. Vervolgens heb ik mijn doek gestreken. Dit was sowieso nodig wegens het kreukelen maar hierdoor fixeer je de verf ook.
 6. Een hele handige tip die ik een poosje terug via Instagram deelde: hang je wanddoek op met dubbelzijdige tape van AliExpress. Ik noemde het hierboven wondertape, omdat het voor allerlei doeleinden super praktisch en sterk is. Tot nu toe heeft het bij mij niks beschadigd en is het voor bepaalde doeleinden een prima alternatief voor boren.

Zo, een DIY uitleggen is soms op zich al een hele klus. Maar ik hoop dat alles zo duidelijk is. Ik ben heel benieuwd of je zelf ook aan de slag gaat!

14 thoughts on “DIY: Zelf sierlijsten en een wanddoek maken”

   1. De sierlijsten zien er prachtig uit! Ik wil ook deze sierlijsten van de praxis kopen met zelfklevende strips, zodat het geen gedoe wordt met kit. Ik vraag mij alleen af of de zelfklevende strip sterk genoeg is om de sierlijsten op zijn plek te houden.. is het bij jou goed blijven zitten? Niet los gaan raken?
    Heel erg bedankt alvast!

    1. Hi Anna,

     Leuk dat je ook aan de slag wilt gaan! Ze zijn zeker sterk genoeg. Daarom is helaas het verwijderen bij ons niet zonder beschadigen gegaan. Het ligt natuurlijk aan je ondergrond, maar je loopt absoluut kans dat je behang mee trekt. Mocht je dus regelmatig willen veranderen of een ander kleurtje op de muur doen, raad ik het dus niet persé aan.

     Liefs

 1. Ha Nikya, wat een goede en mooie tip. En heel creatief, met dat zelfgemaakte kunstwerk. Ik ga dat ook proberen. Is de kleur van de muur zalmroze?

  Ik heb nog een vraag: weet je misschien de naam van de bank op pootjes, of waar je die kunt kopen? Het is precies wat ik zoek! En de sierlijsten staan er prachtig bij.

  Dank je wel alvast.
  Teddy

  1. Hi Teddy,

   Dankjewel voor je leuke reactie! Gaaf dat je zelf ook aan de slag gaat. Houdt er wel rekening mee dat de muur kan beschadigen, afhankelijk van de ondergrond. Bij mij kwam tijdens het verwijderen veel van het behang mee helaas. De kleur van de muur is hier ‘Vleugje Kokos’ van Flexa.

   De bank is de SÖDERHAMN van IKEA. Hier zit een hoes omheen van Norsemaison. Hierover heb ik 2 artikelen geschreven: https://www.nikya.nl/ikea-bankhoes-van-norse-maison/ en https://www.nikya.nl/nieuwe-ikea-soderhamn-bankhoes-van-norse-maison/

   Fijne dag en veel succes!

 2. Hi! Wat super leuk! Ik wil het zeker gaan proberen maar heb nog een vraagje. Weet je toevallig nog wat de exacte kleur is die op de muur zit?
  Dankje voor de tips!!

  1. Hi Michelle, zojuist contact met je gehad via Instagram. Super leuk dat je het wilt gaan proberen! Dit is Vleugje Kokos van Flexa. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.