Brrrrrr! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zit alweer bijna elke avond met een deken op de bank. Overigens zijn plaids altijd al een must geweest voor mij. Het heeft zoiets gezelligs en al helemaal tijdens de herfst-achtige en winterse dagen! En ik ben gewoon een beetje een koukleum. Ik kocht eigenlijk zeker ieder jaar wel een nieuw plaid. Na een poosje werden mijn goedkopere plaids toch altijd wat smoezeliger en dunner door het intensieve gebruik en het wassen. Daarentegen heb je met dit fantastische handgemaakte plaid van Tutamanta een ontzettend duurzame aankoop! Dit plaid is namelijk handgemaakt in Ecuador en van 100% natuurlijke wol. Daarbij is het altijd een dingetje waar je je grote plaids dan handig opbergt, maar ik vind het altijd iets gezelligs hebben als je ze in het zicht hebt. Zeker wanneer het een mooi plaid is die binnen je interieur past. Daarom heb ik daarbij gekozen voor een prachtige grote mand. Deze is gemaakt van een soort inheemse palmbladeren en komt uit Kenia. Hij is stevig maar toch flexibel! Daardoor blijft de vorm ook mooi.
Een bijzonder verhaal
Toen ik mij ging verdiepen in het verhaal achter deze producten, werd ik alleen nog maar enthousiaster. Naast dat de producten prachtig zijn om te zien, zit er ook een heel mooi verhaal en concept achter. Zoals ik al eerder noemde zijn alle producten ambachtelijk gemaakt van duurzame materialen. Daarmee vervult Tutamanta de wens van de moderne ethische consument. We zijn (hopelijk allemaal) steeds meer opzoek naar eerlijke producten van duurzame materialen. Zo koop ik al heel vaak tweedehands items en eten wij een aantal dagen in de week vegetarisch. Hopelijk draagt zo iedereen op zijn/haar manier een steentje bij aan het milieu. Want in deze maatschappij is dat zeker van belang!
“Veel voor weinig”
We zijn er tegenwoordig allemaal (dan wel onbewust) op gericht om veel voor weinig te kopen. Maar tegelijkertijd beginnen velen zich gelukkig ook af te vragen hoe die producten geproduceerd worden en waar die producten vandaan komen. Hebben de mensen die keihard voor jou hebben gewerkt wel een eerlijk loon gekregen? Het is heel verleidelijk om zoveel mogelijk goedkope dingen te kopen, maar beseffen we ons genoeg wat het verhaal daarachter is? Om ons continu van iets nieuws te voorzien moet er enorm veel geproduceerd worden. Het liefst zo snel en goedkoop mogelijk. Over het algemeen goed voor de economie, maar erg slecht voor het milieu. En indirect eigenlijk ook voor onze portemonnee, door impulsieve aankopen van minder kwalitatieve producten. Bij Tutamanta weet je waarvoor je betaalt.
Het ontstaan
Oprichters Stephanie Menéndez en Koen Lauwers combineren gedeelde passies rond duurzaamheid, ondernemen en reizen. Eind 2019 begonnen zij dan ook het merk Tutamanta. De eerste producten kwamen uit Ecuador, waar Stephanie’s roots liggen en waar ze elkaar leerden kennen. Ze zouden graag zien dat traditionele ambachten die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven in leven gehouden worden. Ook vinden ze het erg belangrijk de ambachtslieden te steunen in hun zoektocht naar eerlijke handel. De betekenis van Tutamanta is ‘vroeg in de ochtend’ in de lokale Zuid-Amerikaanse taal Quechua. De naam is een verwijzing naar een nieuwe start voor ambacht en een nieuwe kijk op lifestyleproducten. In de toekomst is het de bedoeling dat Tutamanta zich kan uitbreiden en samenwerkingen aangaat met andere ambachtslieden uit onder andere Marokko en Peru. Ze kiezen bewust voor Zuidelijke landen omdat deze vaak minder kans hebben op een eerlijk en stabiel inkomen. Dit geldt helaas vooral voor laaggeschoolden en vrouwen.
Over wol
Het plaid in de mooie donkergrijze kleur past perfect bij de winter. Maar is daarnaast ook ideaal voor de koudere dagen, omdat deze van volledig natuurlijke wol is gemaakt. Lekker warm dus! Wol is van nature vuilafstotend en hoeft dus in principe zeer zelden gewassen te worden. Mocht het toch echt nodig zijn, doe dit dan in koud water met een beetje wolwasmiddel. Na het wassen kan het plaid dan het beste plat drogen zodat de stof zich niet kan uitrekken. Naar de stomerij kan natuurlijk ook, maar is vooral voor een grondige reiniging. Het plaid af en toe voorzichtig borstelen kan ook, hiervan wordt hij meestal zelfs nog zachter! De mand past door de natuurlijke kleuren en materialen perfect bij de rest van ons interieur.
Benieuwd naar de producten van Tutamanta? Op hun webshop is nog meer moois te vinden!
*Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Tutamanta.